Publicerat den 6 maj 2010

Seminarium: Happy Hour i Paradiset

Den 6 maj presenteras rapporten Happy Hour i Paradiset – om alkohol och turism i Thailand, Kambodja och övriga världen. Rapporten visar hur resande, turism och massturism påverkar den lokala alkoholkonsumtionen på turistdestinationerna. På seminariet diskuteras frågor som alkoholens roll under semestern, följderna av turisters drickande, den lokala konsumtionen och industrins jakt på nya, unga målgrupper.

Tid: 6 maj, kl. 9.00-9.45
Plats: Klara Södra Kyrkogata 20, Stockholm

 

I flera av de länder som idag växer som turistdestinationer är alkoholen den främsta orsaken till ohälsa och för tidig död. Ett drickande som slår hårt då det ofta saknas lagstiftning, förebyggande insatser, sociala skyddsnät och rehabilitering.

Den ökade turismen till länder i Asien, Afrika och Latinamerika är på många sätt en katalysator för utveckling, men kräver att vi tar större hänsyn till miljö och hållbar utveckling. Det handlar inte bara om klimatskatt på flyget, men även om hur vi beter oss och agerar i det land och på den plats vi besöker.

 

De flesta resenärer ökar sitt drickande under semestern. De befinner sig långt hemifrån och resan, liksom alkoholen, blir ett sätt att slappna av och släppa vardagen. Något som genom åren uppmuntrats genom researrangörernas marknadsföring och arrangemang, från grisfester och paraplydrinkar till barrundor och vinprovning.

 

Men alkoholen gör också att vi tänjer på gränserna och ökar riskerna för exempelvis olyckor, droger och oskyddat sex – vilket lämnar tydliga avtryck på platsen vi gästat. På Phuket, som blivit var mans paradis, har miljoner resenärers alkoholvanor förändrat den lokala situationen, till en ökad konsumtion och fler fall av alkoholrelaterat våld.

 

- Turisters efterfrågan av alkohol på resmålen skapar fler försäljningsställen, större utbud och en hårdare konkurrens, vilket är en av orsakerna till ett ökat drickande hos lokalbefolkningen, säger Sara Heine, som för Schyst Resandes räkning skrivit rapporten om turism och alkohol.