Publicerat den 31 oktober 2017

Pressmeddelande: Vårt semesterdrickande inte schyst mot favoritresmålen

På platser där vi väljer att semestra dricks det ofta mycket. Alkohol görs tillgängligt och billigt för turisternas skull och det påverkar de som bor och jobbar på resmålen. I städer som Barcelona hålls det nu demonstrationer mot turism och i Thailand har alkohol blivit den främsta anledningen till för tidig död. Nu startar nätverket Schyst resande en kampanj för att prata om alkoholavtrycket.

Schyst resande har tidigare tagit fram en rapport som visar att populära resmål får ett alkoholfokus som drabbar lokalbefolkningen. Mauritius har till exempel sänkt skatten på alkohol efter påtryckningar från hotell- och turistindustrin i ett försök att locka fler turister, vilket har haft en tydlig baksida i form av fler alkoholrelaterade trafikolyckor. Fattigdom, ohälsa och våld i hemmet är andra problem med koppling till alkohol och de ökar kraftigt på våra favoritdestinationer.

– Samtidigt har turister en romantisk idé om att alkohol sätter en extra guldkant på semestern. Något alkoholindustrin gärna uppmuntrar. Drickandet går som en röd tråd från resereportagen till taxfree-shopen på flygplatsen och välkomstdrinken på hotellet. Men när vi åker hem efter en vecka i solen får andra leva med konsekvenserna av turisternas fest och fylla 365 dagar om året, säger Helena Myrman, projektledare på Schyst resande. 

Schyst resande uppmanar nu resenärer att reflektera över sitt drickande på semestern och tänka på hur våra alkoholvanor påverkar de som bor på resmålen. 

– I ett samhälle där barerna är många och alkoholen billig dricker människor mer, så är det både här och i andra länder. Många klarar av det, men de som inte gör det drabbas hårdare i länder där det inte finns sociala skyddsnät, säger Maria Bergqvist från IOGT-NTO-rörelsen, en av de organisationer som ingår i nätverket Schyst resande.

– Med kampanjen vill vi sätta fokus på hur turismen driver på alkoholkonsumtionen och hur det påverkar de som bor och jobbar på de här platserna.


Presskontakt

Maria Bergqvist
Kommunikatör, IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete
08-672 60 69
0733-72 62 69

maria.bergqvist@iogt.se

Pressbilder

Pressbild på Maria Bergqvist

Pressbild på Helena Myrman

Pressbilder på alkohol och turism (Vid användning, ange fotografens namn)


Mer om kampanjen här: www.schystresande.se/alkoholavtrycket

Rapporten Happy hour in paradise hittar du här


Nätverket Schyst resande arbetar för att göra turismen hållbar. Vi tittar på hur vårt resande kan bidra till en positiv utveckling för miljön, för de som arbetar inom turismen och för hela samhället. Nätverket är ett samarbete mellan sju organisationer: Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO, Svenska kyrkan, Unionen, Union to Union och Realstars.