Publicerat den 10 december 2015

Frukostseminarium: Om arbetsvillkoren på svenskarnas charterhotell

De är långt hemifrån, utsatta och i händerna på sina arbetsgivare. Varje dag exploateras migrantarbetare på turistorterna i Thailand och Dubai.

Amanda Söderlund, researcher på Fair Action, presenterar Schyst resandes nya rapport som följer upp Burmesiska migrantarbetares villkor på hotell som svenska charterarrangörer anlitar i Thailand och dess underleverantörer.

Efter det följer en diskussion om rapporten och om innehållet i den rapport Swedwatch nyligen släppt om migrantarbetare på hotell i Dubai*.

Hur ser situationen ut för migrantarbetare som arbetar i turistindustrin? Hur bör de svenska reseföretagen Ving, Apollo och Fritidsresor agera? Och hur långt sträcker sig deras ansvar?

Medverkande:
Amanda Söderlund, Fair Action
Olof Björnsson, Swedwatch
Åsa Odin Ekman, migrantutredare TCO
Moderator: Kristina Henschen, chef på Union to Union.

Tid: 10 december, kl. 8.30-10.00
Plats: Jusek, Nybrogatan 30, 1 tr

Anmälan dig här >>

* Swedwatch och Fair Action släppte den 13 oktober rapporten "Shattered dreams" - om migrantarbetare i turistindustrin i Dubai. Rapporten visar att Apollo, Ving och Fritidsresor använder sig av hotell där migranter utför tvångsarbete, under svåra förhållanden. De är underbetalda, har mycket långa arbetsdagar utan övertidsersättning och får sina pass beslagtagna.