Publicerat den 9 augusti 2012

Gå Schyst resandes utbildningar i höst

I såväl Stockholm, Malmö, Linköping och Göteborg kommer allmänheten i höst att ha chansen att lära sig mer om hur man som turist kan lämna ett schystare fotavtryck på platsen man besöker. Det är Schyst resande som håller utbildningar i hållbar turism.


Utbildningen ges i tre steg där deltagaren blir ambassadör efter den andra heldagsutbildningen. Tredje tillfället är fortbildning som erbjuds varje år med ett nytt fördjupningstema. Det är dock inget måste att gå alla tre utbildningar, utan man kan om man vill bara gå introduktionsutbildningen för att tillgodogöra sig grunderna i hållbar turism.


- Tanken med utbildningarna är att skapa aktiva ambassadörer på olika platser i Sverige, som kan driva informationsarbete och hitta på lokala aktiviteter, säger Helena Myrman, koordinator för nätverket Schyst resande.
Förhoppningen är att folk ska bli mer medvetna om vad deras resor sätter för spår och denna medvetenhet är något som ökat på senare år.

 

Något som märktes av på sommarens festivalturné som Schyst resande i år genomförde för första gången. På Peace & Love i Borlänge, Putte i Parken i Karlstad och på Urkult i Näsåker, har Schyst resandes ambassadörer informerat om hållbar turism, i ur och skur. I montern, dekorerad med palmer, kunde festivalbesökarna bland annat rösta på vad de tycker är viktigast när de är på utlandssemester.


- Det märktes att barnsexturism var det ämne som människor reagerade starkast på av de baksidor av turismindustrin som Schyst resande lyfter fram, berättar Anna Rehnberg, en av volontärerna.


Detta kunde det även konstateras vid turnéns slut då de färgglada bollarna i plexiglasbehållarna som utgjorde omröstningen räknades. Att stötta den lokala ekonomin genom att till exempel äta på inhemska restauranger var en annan fråga som fick mycket uppmärksamhet.

 

- Jag är väldigt nöjd med festivalturnén. Folk har varit väldigt intresserade av våra frågor och nyfikna på vad vi gör. Många är insatta, men vill veta mer. Nu blickar vi framåt och ska under hösten arrangera massa utbildningar runt om i landet, avslutar Helena Myrman.

Introduktionsutbildningar
• Stockholm, 1 september

• Linköping, 15 september
• Göteborg, 29 september
• Malmö, 13 oktober

OBS! Nytt datum! Stockholm, 10 november


Ambassadörsutbildningar
• Stockholm, 6 oktober
OBS! Nytt datum! Stockholm, 24 november


Anmälan görs till info@schystresande.se

Ange namn, adress, personnummer, eventuella allergier och om du är medlem i någon av nätverkets organisationer.