Alkohol och turism

I flera av de länder som idag växer som turistdestinationer är alkoholen den främsta orsaken till ohälsa och för tidig död. Ett drickande som slår hårt då det ofta saknas lagstiftning, förebyggande insatser, sociala skyddsnät och rehabilitering.

Studier både i Sverige och i andra delar av världen visar att många dricker mer alkohol under semestern. De främsta orsakerna anses vara att det är en festligare stämning, att man inte behöver gå till jobbet, att alkoholen är billigare och att det är lättare att släppa loss utomlands.

Avkoppling och semester = alkohol
Att ta några öl i baren eller sitta vid poolen med en drink förknippas med att belöna sig själv och komma bort från vardagen. Med drinken i handen befinner vi oss i en annan värld än hemma. Att alkoholen är en viktig del för många märks både i resereportage och i resenärers egna texter om förväntningar inför semestern. Det syns på svenska och internationella reseforum på nätet. Till exempel: Var köper man billigast sprit? Hur noga är de med åldersgränser? Hur får man tag i alkohol på muslimska resmål?

Både alkohol och resande blir något mer än det egentligen är, baserat på våra egna föreställningar och drömbilder, förstärkta av produkternas marknadsföring. De följer oss även under vår resa. Redan på flygplatsen är barerna och taxfreebutikerna öppna dygnet runt. På flyget serveras alkohol och i flygbolagens tidningar och på och kring flygplatserna är alkoholreklamen ofta starkt närvarande. Det är inte ovanligt att man välkomnas till resmålet med en alkoholsort kopplad till landet. En så kallad ”signature drink”, som till exempel Puerto Rico med sin piña colada, Jamaica med sin mörka jamaicarom, Singapore med singapore sling eller Kuba med mojito.

En ny alkoholkultur skapar problem
Turismen skapar en ny alkoholkultur med billig sprit och öl och alkoholrelaterade problem som följd. Alkohol är ett hinder för utveckling och leder bland annat till fattigdom, våld i hemmet, bilolyckor och oskyddat sex.

Som turister påverkar vi i allra högsta grad den destination vi kommer till. Vi för med oss våra idéer, värderingar och normer som vi ofta tänjer på när vi är på semester.

Globalisering, ekonomisk tillväxt, ökad turism och en offensiv alkoholindustri bidrar alla till att fler människor dricker mer och i nya sammanhang. I länder med svaga sociala skyddsnät och kapacitet att förebygga och ge stöd slår en växande alkoholkonsumtion hårt, vad gäller alkoholens koppling till ohälsa, våld i hemmet, trafikolyckor och dålig ekonomi. I många turistländer är alkohol och andra droger den främsta orsaken till ohälsa och för tidig död. De är ett allvarligt hinder för ekonomisk och social utveckling.
Utvecklingsländerna blir mer utsatta när det saknas bra alkohollagstiftning, socialt skyddsnät, förebyggande verksamhet och rehabilitering.

 

Läs mer i rapporten: Happy Hour i paradiset